A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

Feljutás és kiesés a nagypályás EuroHockey klubtornákon
 970
Az EHF honlapján, még 2018 novemberében megjelent a ”Outdoor Clubs - Promotion and Relegation explained” (kb. Feljutás és kiesés a nagypályás EuroHockey klubtornákon) című hírlevél szerint az Európai Gyeplabda Szövetség tisztázó szándékkal közzéteszi, hogy hogyan alakítja át a klubok részére rendezett 2020-as EuroHockey nagypályás tornasorozatát. A szándék az, hogy a jelenlegi egy Trophy csoportból az EHF két (Trophy I és egy új Trophy II) csoportot alakít ki, valamint a Challenge tornát egy új, ötödik csoporttal bővíti. A szándék jó, de felvet egy nagy problémát: ki és melyik csoportban fog játszani 2020-ban? Ezt próbálja tisztázni a hírlevél.

Szóval az EHF, 2020-ban egy új, EuroHockey Trophy II és Challenge V csoporttal bővíti a tornák számát. Tehát ez lesz a kínálat:

 • EHL – 24 csapat
 • Trophy I – 8 csapat
 • Trophy II (új) – 8 csapat
 • Challenge I – 8 csapat
 • Challenge II – 8 csapat
 • Challenge III – 8 csapat
 • Challenge IV – 8 csapat
 • Challenge V (új) – maradék csapatok, új nevezők

Az új csoportokba csapatok is kellenek, tehát lesz egy év (a 2019-es) mikor a megszokott „első két helyezett továbbjut utolsó két helyzet kiesik” elv nem lesz érvényes. Ez azért fontos Magyarország számára mert, annak ellenére, hogy mindkét induló csapatunk bronzérmes lett, egyikük sem jutott egy osztállyal feljebb. Ehhez az első két helyen kellett volna végezni.

Megjegyzés: A Troppy I-ből nincs (automatikus) feljutás az EHL-be. Az EHL-be nevezni kell a „mágikus” EHF együttható alapján, amit az EHF számol ki minden klub szezon után. Az EHF együttható az országé, nem a csapataié. Ha egy ország csapata megnyeri a Trophy I-et, akkor nagy valószínűséggel lesz annyi pontja, hogy a következő év bajnokát benevezze az EHL-be és a Trophy I-be egy másik csapatot is.

Tehát nézzük hogyan alakulnak majd a csoportok, bár a dokumentum csak az deklarálja, hogy hány csapat jut tovább 2019-ben. (Tehát azt nem, hogy kik lesznek a csoportokban, de ez kikövetkeztethető).

 • Trohpy I ::A 2019-es Trophy torna 5 legjobb helyezést elért csapata, valamint a 2019-es Euro Hockey League-ból kiesett 3 csapat.         

  Ez egy „lavinát” indít el, mert így a 2019-es Trophy csoportban csak 3 csapat marad. Tehát pótolni kel, logikusan egy szinttel lejjebbről. De akkor ott marad csak 3 csapat…

  Megjegyzés: Annak megállapítása sem egyszerű, hogy kik estek ki az EHL-ből: Az EHF szerint – jelenleg -a 7. és 8. nemzet második csapata és a 12. nemzet bajnoka.…

 • Trophy II: Az EHF a Trophy II -be juttatja a 2019-es Challenge I torna 5 legjobb helyezést elért csapatát, melyhez csatlakozik a 2019-es Trophy utolsó három csapata. Tehát három csapat esik ki a 2019-es Trophy-ból, nem kettő, de nem a Challenge I-be, hanem az új Trophy II-be.
 • Challenge I: Az EHF a Challenge I -be juttatja a 2019-es Challenge II torna 5 legjobb helyezést elért csapatát, melyhez csatlakozik (feltételezés)  a 2019-es Challenge I utolsó három csapata.
 • Challenge II: Az EHF a Challenge II -be juttatja a 2019-es Challenge III torna 5 legjobb helyezést elért csapatát, melyhez csatlakozik (feltételezés) a 2019-es Challenge II utolsó három csapata. Ez vonatkozhat a Soroksári-Olcote HC-ra.
 • Challenge III: Az EHF a Challenge III -be juttatja a 2019-es Challenge IV torna 5 legjobb helyezést elért csapatát, melyhez csatlakozik (feltételezés) a 2019-es Challenge III utolsó három csapata. Ez vonatkozhat a Építők HC-ra.
 • Challenge IV: A 2019-es Challenge IV utolsó három csapata plusz( feltételezés) aki jelentkezik és országának megvan a kellő együtthatója, hogy egy vagy több csapatot nevezzen.
 • Challenge V: (feltételezés) Ide – véleményem szerint – bárki nevezhet, 0.0-ás együtthatóval is. Ez vonatkozott a 2019-es Challenge IV-re.

 

A cikk az MYGSZ felkérésére készült.

Balázs Lajos
Főszerkesztő, hockey.hu