A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

Croatia Indoor Cup 2019
 764
Az újév első hétvégéjén a horvátországi Szentivánzelinán vett részt felkészülési tornán a Női válogatott. Az esemény a 2019-es Európa Bajnokság első felkészülési állomásaként került a válogatott programjába és a csapat a várakozásaimnak, valamint a kitűzött céloknak megfelelően teljesített, amellett, hogy ismereteim szerint első alkalommal vett részt Magyar Női Válogatott FIH által rendezett eseményen. (USA, Horvátország, Szlovéna, Szlovákia, Magyarország + USA U21 és Horvátország U21 a.szerk.)

Az utazó keret:

Álló sor balról: Barki Zsófia, Gyarmati Luca, Herberth Kamilla, Szalisznyó Henrietta, Ilkei Nóra (CsK), Kovács Nikolett, Orbók Réka, Guggoló sor balról: Fehér Anna, Bálint Andrea (K), Vereczkey Judit (K), Tóth Zsuzsanna, Hiányzó: Szomor Gabriella

A tornán való részvétel elsődleges céljai; a csapat és a játékosok közötti összhang, a közös munkakapcsolat elmélyítése, egy olyan hivatalos rendezvényen, melyen minden olyan kötelező elemmel szembesülnek, amikkel korábban a keretből csak igen kevesen. A nyári Európa Bajnokság során ezek a formalitások nem érhetik az újdonság erejével a játékosokat. Továbbá a csapat erős ellenfelekkel szemben történő sorozatterhelése.

A torna egy erőfelmérő és egyben erőpróba is volt a lányoknak 3 nap alatt 6 teljes teremmérkőzést lejátszani mindenképpen nagy igénybevétel, a csapat azonban remekül helytállt, a jelenlegi fizikai felkészültsége mellett. A tornán senki sem szenvedett sérülést, annak ellenére, hogy Szomor Gabriella utazás előtti sérülése miatt csak 11 fővel utazott a csapat. Az utazó játékosok és mostanra már a teljes keret is pontosan megértette a fizikai felkészülés fontosságát és motiváltan lelkesen néznek a Január végén induló erőnléti program elé. Kiváló hangulat alakult ki a torna végére a játékosok egymásért és magukért is küzdöttek és tisztességgel vették az akadályt még a világranglista 12 helyén szereplő Egyesült Államok válogatottja ellen is. Úgy gondolom az eredmények teljes mértékben elfogadhatóak akkor is, ha kifejezetten, mint teremtornára tekintünk az eseményre, ám mivel ez deklaráltan a fizika felkészülés részeként került a programba így csak és kizárólag pozitívan nyilatkozhatok róla. Az eredményeket különösen a félidőkét véleményem szerint bármely szakági vagy korosztályos válogatott becsülettel magáénak mondhatná. Örülök, hogy a tornát a terveimnek és az elképzeléseimnek megfelelően teljes értékűen sikerült beépíteni az erőnléti felkészülési tervbe. Büszke vagyok a csapatra és köszönöm minden résztvevőnek a játékot.


Tornán kívüli barátságos mérkőzések:

Magyarország –  Egyesült Államok U21 0-16 : A tornát az Egyesült Államok U21-es válogatottja ellen kezdtük egy barátságos edzőmérkőzéssel. Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy a sokkterápia első fázisa maradéktalanul megvalósult. Fizikális tekintetben és játéksebességben az amerikai csapat egy egész más dimenzióban mozog. Természetesen nem csak hozzánk, hanem a tornán résztvevő összes többi válogatotthoz képest is. Öröm ilyen ellenfelek ellen játszani és tanulni tőlük. Ki kell emelnem a csapat második félidei játékát, ahol már sikerült helyenként alkalmazkodnunk az ellenfél brutális tempójához, kornerekhez jutottunk és Vereczkey Judit második félidei parádés teljesítményével egy figyelemreméltó 4-0-ás második félidőt produkálni.

Horvátország U21 – Magyarország 8-0 : A második nap estéjén levezetésképp egy újabb barátságos edzőmérkőzést játszottunk, ezúttal a Horvát U21-es válogatottal. Két kiegyensúlyozott 4-0 ás félidővel zártuk a mérkőzést. A kapusteljesítmények ezen a mérkőzésen egy kicsivel elmaradtak a várakozásoktól és sokszor indokolatlanul kinyíltunk védekezésben, fejben már többen a következő nap esedékes amerikai „A” válogatott elleni mérkőzésen jártak. Ezzel együtt hasznos és tanulságos találkozó volt.


Tornán hivatalos mérkőzései:

Szlovénia – Magyarország 6-2 : A torna első hivatalos és egyben a csapat második mérkőzése Szlovénia ellen került megrendezésre. Délnyugati szomszédink láthatóan komoly elszántsággal készültek, hogy revansot vehessenek a júniusi 2-1-es vereségért. A mérkőzést kimondottan határozottan kezdtük jót tett, hogy az első meccset a szokottnál jóval nagyobb tempóban játszottuk. Letámadtuk az ellenfelet és ennek hamar meg is jött az eredménye. Magabiztos játékkal Herberth Kamilla jóvoltából megszereztük az első gólt és vezettünk. Sajnos a vezetés hatására sokkal inkább mi jöttünk zavarba, elsősorban a hasonló tornákon való rutintalanságunknak köszönhetően. A kezek megremegtek és az ellenfél hamar fordítani tudott. Az időkérés hatására szerencsére a csapat megnyugodott és újra átvette a kezdeményezést. Dominálta az első félidőt, több kornert is sikerült kiharcolni, azonban az eredmény változatlan maradt. A második félidőt ismét nagy tempóban kezdtük újra beszorítottuk az ellenfelet és újabb kornereket szereztünk, ezek közül azonban csupán egyet sikerült értékesíteni. A csapat végül a rutintalanságának és a sorozatosan kihagyott helyzeteknek köszönhetően fizikailag és fejben is felőrölte saját magát. A könnyelműen eladott labdákból és a kontratámadásokból kapott gólokkal végül kialakult a 6-2-es végeredmény. Hozzáteszem a kiharcolt kornerek felének értékesítésével döntetlen közeli eredménnyel végezhetett volna a csapat.

Horvátország – Magyarország  8-0 : A házigazda ellen játszani egy tornán mindig nehéz feladat. A Horvátok a rossznak mondható Szlovének elleni 4-4-es kezdést követően ellenünk készültek a javításra a torna második napjának első mérkőzésén. Előző este kielemeztük a Szlovének elleni hibákat és ennek fényében vágtunk neki, a torna második legkeményebb hokiját játszó csapata elleni mérkőzésnek. Egy félidőn keresztül sikerült játékban maradni a 2-0-s eredménnyel rendkívül elégedett vagyok, több ígéretes kontratámadást is vezettünk, azonban a remek Horvát kapusteljesítménynek köszönhetően nem sikerült gólt szereznünk.  Iva Zlomislic végül a torna legjobb hálóőrének járó díjat is megkapta. Sajnos a második félidőre elsősorban fejben fogytunk el, így állt be végül a 8-0-ás végeredmény.

Egyesült Államok – Magyarország 17-0 : Az USA csapata a szó minden értelmében átgázolt az ellenfelein 49 lőtt és 3 kapott góllal elsöprő sikert aratva nyerte meg végül a tornát. Így a vasárnapi nyitómérkőzésre nem igen maradt hátra más számunkra, mint hogy kihasználjuk azt egy újabb komoly fizikai megmérettetésre. Ez nem is történt másképp. Nyilvánvalóan nincs egy súlycsoportban a két csapat sem a két ország gyeplabdázása. A játék sebessége még annak fényében is megdöbbentő volt, élőben megtapasztalva, hogy előző nap egy bemutató mérkőzés keretében láthattuk játszani a Horvát U21-es férfiválogatottat és a tavalyi terem bajnok Zelina csapatát. Amit mindenképp szeretnék kiemelni az, hogy a gólok több mint a felét büntető kornerből, illetve büntetőből kaptuk. Zárt védekezésünket jóval, kevesebb alkalommal sikerült feltörnie a nyilvánvalóan erősebb ellenfélnek. A csapat maximálisan kihajtott magából mindent és küzdött helyenként váratlan labdaszerzésekkel és gyors ellentámadásokkal meglepve mind az ellenfelet mind pedig a közönséget.

Magyarország – Szlovákia 0-7 : A torna utolsó mérkőzése érdekes kilátásokkal indult számunkra. A Szlovák csapat a korábbi ellenfelekhez viszonyítva kevésbé fizikális és szervezett, azonban technikás játékosokból állt. Ennek megfelelően minden maradék erőtartalékot mozgósítva nyíltabb támadóbb játékkal vágtunk neki a találkozónak. Ez pedig egészen az első félidő feléig működött is. A játék teljes mértékben kiegyenlített volt a labdabirtoklás pedig helyenként a mi oldalunkra billent. Kornert is sikerült kiharcolni, értékesíteni azonban nem. A Szlovákoknak egyértelműen nem feküdt a játékstílusunk így nagyjából a 12. perc magasságában stílust váltottak és apró alattomos szabálytalanságokkal próbáltak meg operálni. Véleményem szerint itt következett be a mérkőzés döntő fordulópontja, amikor egy jogos büntető és lap megadása helyett, melyből Tóth Zsuzsanna kisebb sérülést is szerzett, az ellenfél következett szabadütéssel, majd számomra teljesen érthetetlen módon az amerikai bíró hathatós asszisztálása mellett a játékvezetők rendkívüli módon támogatni kezdték a Szlovák csapatot. Néhány perc leforgása alatt két büntetőt és kornereket is ítéltek igencsak megkérdőjelezhető módon. Ezt a fajta nyomást a csapat nyilvánvaló rutintalansága miatt nem tudta kezelni és így a megérdemelt vesztés helyett kialakult a 4-0-s első félidei állás, mely egyébként a világranglista pozíciót tekintve továbbra is hízelgő ránk nézve. Ami számomra még ennél is megdöbbentőbb volt, hogy a második félidőben továbbra is folytatódott a játékvezetők pártos ténykedése. Amikor láthatóan nem ment az akciók kialakítása az ellenfélnek rendre kornerek és egy újabb büntető következett a semmiből. A lányok ennek ellenére kitartottak és egy 3-0-s második félidővel zárult a mérkőzés. Az igazsághoz természetesen az is hozzátartozik, hogy a játékvezetők kifogástalanul működtek megítélésem szerint ezt az utolsó mérkőzést leszámítva.

 

Összegezve, mérkőzéseket veszítettünk a tornán, azonban nyertünk egy minden tekintetben érettebb, kiforrottabb és egységesebb csapatot. Értékes tapasztalatokkal távoztunk, a tornával tökéletesen elégedett vagyok. Jelenleg jó pályán haladunk a cél felé és folytatjuk tovább a munkát.

 

Ferenczi Zsolt
MGYSZ Női Szövetségi Kapitány