A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

[Frissítve++] Véget ért az Eb
 1905
A fiú tornát Ukrajna – veretlenül, 100%-os teljesítménnyel - nyerte. A további sorrend: 2. Törökország, 3. Horvátország, 4. Litvánia, 5. Finnország, 6. Magyarország. A torna gólkirálya 5 mérkőzésen lőtt 15 góllal Oleksandr Lipskyi(10), Ukrajna lett. A női tornán Svájc csapata lett az első, miután a döntőben - „rávezetéssekkel” – legyőzte az ukrán csapatot.
Nyilatkozatok

 

Túl vagyunk az U18-as III. csoportos Európa-bajnokságon, ahol az igen fiatal csapatunk az utánpótlásban induló országok kisebb száma miatt a hazai gyeplabdához képest 1-2 szinttel magasabban jegyzett együttesekkel mérkőzött, ennek megfelelően úgy indultunk neki, hogy tudtuk nehéz lesz.

Nehéz is volt!

Ebben a csoportban csak a finnekkel van egy szinten a magyar gyeplabdasport, velük itt is partiban voltunk, a ki-ki meccsen sajnos egy góllal alulmaradtunk. A többi csapat minket és a skandinávokat is számtalan góllal oktatott ki (a további 4 mérkőzésen történetesen pont ugyanannyit kaptunk). A játékosok dicséretére szóljon, hogy minden mérkőzésen odatették magukat, akaratban nem volt hiány, olyannyira, hogy evvel kapcsolatban sok pozitív visszajelzést kaptunk a nemzetközi rendezőgárdától.

A szervezésre, játékvezetésre, kiszolgálásunkra nem lehet panasz, jó pályán, magas színvonalon megrendezett EB-n vettünk részt, látszott a házigazdáknak fontos, hogy jó tornát hozzanak létre. Talán ennek is tudható be az egyetlen és nem túl jelentős hiányosság, hogy a díjátadó kisebb káoszba fulladt, nem utolsó sorban mert a második helyezett házigazda török csapat nem tudta abbahagyni önmaga ünneplését és fotózását, de ezt nézzük el nekik és tudjuk be a felszabaduló örömnek, hiszen nem csak a remek rendezésre, de a feljutásra is büszkék lehetnek, egyszer talán mi is.

Bár a sokgólos vereségek részeseinek lenni kimondottan rossz volt, a leckét megértettük és sokat tanultunk belőle. Amiért kiutaztunk elértük, a magyar utánpótlás gyeplabda felkerült a nemzetközi térképre, kialakult az elkövetkező évek csapatának magja és a korosztályból kikerülő játékosok hasznos tagjai lehetnek a felnőtt csapatoknak.  A következő két évben a fiatalabb generációk játékosait beépítve az ideinél erősebb verseny alakulhat ki a csapatba kerülésért, hosszabb felkészülési időszakkal, az idei év tapasztalataival még a III. csoportba is versenyképes válogatottunk lehet. Ehhez egyre több munka és egyre jobb feltételek kellenek, a mi dolgunk elsősorban az, hogy az előbbi mindig az utóbbi elött járjon, így a kettő remélhetőleg kölcsönösen épití egymást, ahogyan az történt az elmúlt években.

Jövőre felnőtt EB lesz, bízhatunk benne, hogy a nagy válogatottunknak sikerül kiharcolni a III. csoportba kerülést, majd a két év múlva esedékes utánpótlás EB-n nem az induló csapatok kisebb száma, hanem a pályán elért eredmények alapján maradunk a III. csoportban, akkor tényleg elmondhatjuk, hogy a magyar gyeplabda szintet lépet és elkezdhetünk szemezni az európai középmezőnnyel.

Herberth Balázs, utánpótlás bizottság, MGYSZ


Hosszú, sok éves kihagyás után tudtuk a magyar utánpótlás válogatottat elindítani az Európa-bajnokságon. Külön köszönet jár a Magyar Olimpiai Bizottságnak a támogatásért. A tornát a török szövetség kitűnően megszervezte, a szállás kiváló volt, a tranzit a pályára mérkőzésekre és a lekötött edzésekre jól működött. Volt egy Ali nevű fiatalember, aki állandóan a csapat körül sertepertélt, vele minden problémát (busz rendelése, pénzváltás, városnézés, stb. meg lehetett beszélni Minden csapatnak volt egy ilyen „Ali”-ja.

Az Eb résztvevői közül csak a finnekkel voltunk egy szinten, a többiek jóval a magyar színvonal felett járnak. Különösen ki kell emelnem az Ukrán válogatottat, amely még ebből a magasabb szintből is messze kiemelkedett, de a horvátok és a rendező ország csapata is mind tudásban mind lehetőségeiben messze felettünk állnak.

Szomorú tény, hogy valamennyi mérkőzésünket elveszettük. Az ukrán a török és a horvát csapat különösen súlyos vereséget mért ránk. Az eredmények teljesen reálisak, megfelelnek a csapatunk és ellenfeleink közötti tudáskülönbségnek. Ez a nagyon nagykülönbség nem is a labdával való bánásmódnál mutatkozik meg. Erőben, gondolkodás-és játéksebességben, keménységben és tudatosságban fényévnyi különbség van közöttünk és e három nemzet válogatottja között. Jelezte ezt az a hihetetlen mennyiségű büntetőkorner (mérkőzéseként 16-18 db) is amelyet azért kaptunk, mert képtelenek voltunk ilyen sebesség mellett szabályosan játszani. Ellábaztunk vagy a gyors csatárnak már csak az ütőjét csépeltük a labda helyett, stb. A körünkbe bebetörő gyors, jól cselező ellenfeleket nemhogy megállítani, de még sebességének csökkentésére sem tudtuk kényszeríteni. Az egy az egyes párharcok mindegyikét elveszettük. Amennyiben néhányszor sikerült is sok ügyes passzal átkerülnünk az ellenfél térfelére, ott a pillanatokon belül lekapcsolták a támadásunkat. Középpályásainkat, csatárainkat lefutották, határozottan, erőszakosan, de szabályosan szerelték.

Egyszerűen nem voltunk egy súlycsoportban. A teljes igazság kedvéért el kell mondani, hogy a felnőtt válogatottunk sem tud ezen országok csapataival játszani, azok egy- két osztállyal felettünk járnak.

A finnek ellen megérdemeltünk volna minimum egy döntetlent, sőt meggyőződésem, hogy ha velük játsszuk az utolsó két meccs egyikét, akkor valószínűleg nyerünk, bár ennek nincs sok jelentősége. A finneket a többiek ugyanúgy osztották, mint bennünket. Miután a sok lemondás miatt csak hat csapat vett részt ezen az EB-n, nem kerültünk kieső listára, bennmaradtunk csoportunkban. Ezt hivatalosan közölte a tornadirektor, a záró ünnepségen.

Az EB tapasztalatait részletes elemzés alá fogom venni. Nagyon sok jegyzetet készítettem, van két mérkőzésről videófelvétel. Az edzői stáb szintén elkészíti a beszámolóját. A tapasztalatokról és a további teendőkről augusztus végén egy kibővített elnökségi ülésen - minden érinett bevonásával- fogunk tárgyalni.

A fiúk tornájával párhuzamosan rendezték meg az U18 leány Eb-t is. A tornát- igaz csak rávezetéssel -Svájc leány csapata nyerte meg. A női/leány szakágban is még nagyon sok tennivalónk van, ha ezt a szinten meg szeretnénk közelíteni. Elképesztően jól játszottak mind a svájci, mind az ukrán lányok.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani Tömő Krisztinának lelkiismeretes és precíz munkájáért.

Zsoldos András, alelnök, MGYSZ

2018. július 21., stombat, 20:00 : Magyarország - Törökország 0 - 14 (0 - 6)
Konya, Törökország
Góllövők : - / Elagöz M.(8, K:58'), Güneş M.(18), Ekinci M.(K:19', 20, 21), Öztürk H.(22), Ataş F.(K:37', 43,  K:49', 55), Duva A.(40), Keskin M.(47), Sarioğlu R.(60)
Figyelmeztetés : - / Ataş F.(Z:34), Demirer T.(Z:52)
Játékvezetők : Gibson C., Donculas K.


2018. július 20., péntek, 11:15 : Littvánia - Magyarország 8 - 0 (2 - 0)
Konya, Törökország
Góllövők : Barzinskas D.(K:19', K:22', K:34'), Sapitavičius L.(K:45'), Blažys J.(K:47'), Astrauskas K.(57),  Janukaitis L.(K:60') / -
Figyelmeztetés : Grubliauskas M.(Z:52), Aleknavičius L.(S:54) / Czirják L.(Z:26), Majer B.(Z:41),  Hortobágyi A.(S:55), Budai Cs.(S:56)
Játékvezetők : Bennett N., Grgurev I.


2018. július 18., szerda, 09:00 : Magyarország - Ukrajna 0 - 24 (0 - 10)
Konya, Törökország
Góllövők : - / Tsio V.(3, 5, 12, 17, 27, K:41', 51), Dzemukh Y.(K:6', 40), Sukach S.(7, 47), Yakybiuk D.(15, 60), Lipskyi O.(K:22', K:35', K:36', 39, K:52'), Kaplinskyi V.(26), Kucheriavyi P.(K:34', 42), Keliambet
Figyelmeztetés : Herberth Cs.(Z:57) / Yakybiuk D.(Z:57)
Játékvezetők : Grgurev I., Donculas K.


2018. július 16., hétfő, 15:30 : Horvátország - Magyarország 19 - 0 (10 - 0)
Konya, Törökország
Góllövők : Vučković L.(1), Sluga L.(3, 5, 8, 33, 43, 43, K:54'), Posavec M.(K:15', K:25', K:35', K:35', K:57'), Ilinović M.(18, 26, 28, K:46', K:47'), Wehr L.(20) / -
Figyelmeztetés : Herberth Cs.(Z:57) / -
Játékvezetők : Bennett N., Donculas K.


2018. július 15., vasárnap, 15:30 : Magyarország - Finnország 1 - 2 (1 - 2)
Konya, Törökország
Góllövők : Wesselényi F.(K:29') / Aaltonen J.(9), Siren L.(18)
Figyelmeztetés : - / -
Játékvezetők : Bennett N., Grgurev I.

Az első negyedben szervezetlenül játszottunk. Két kontratámadásból, sorozatos egyéni hibának köszönhetően kaptunk gólokat. Szépen lassan kezdtünk feljönni. Még a félidő előtt szépítettünk. A harmadik negyed elején volt még három-négy veszélyes finn kontratámadás, utána mar beszorítottuk az ellenfelünket. Sajnos hiába voltunk folyamatosan támadásban és sorra lőttük a büntetőkornereket nem tudtunk gólt szerezni. Hiába szorítottuk be az ellenfelet a saját huszonkettese mögé. Nagyon körülményesek és bátortalanok voltunk a kapu előtt. A bírók határozottan és korrekten vezették a mérkőzést.

Zsoldos András, alelnök, MGYSZ


A torna mini-weboldala
A torna az EHF weboldalán

A magyar csapat tagjai:

Játékosok : Forgács Bálint (K), Herberth Csaba, Szuszky Tamás, Hortobágyi András, Czirják László, Bartalis Máté, Szuchy Balázs (K), Farsang Péter, Szuszky Gergő, Majer Bence, Simon Andor, Weiszkopf Balázs, Baumann Richárd, Vuleta Gergely, Stein Zsolt, Major Márk, Wesselényi Farkas (CSK), Budai Csanád.

 

Vezetők : Herberth Balázs (csapatfőnök), Tömő Krisztina (csapatvezető), Zsoldos András László (csapatvezető Helyettes), Herberth Pál (vezetőedző), Hermann Tamás (játékvezető)

Előzmények

2018.07.21. : Ötödik mérkőzésén, a magyar U18-as fiú válogatott 14-0-ra kikapott Törökország csapatától. A tornát Ukrajna – veretlenül, 100%-os teljesítménnyel - nyerte. A további sorrend: 2. Törökország, 3. Horvátország, 4. Litvánia, 5. Finnország, 6. Magyarország. A torna gólkirálya 5 mérkőzésen lőtt 15 góllal Oleksandr Lipskyi(10), Ukrajna lett.

2018.07.20. : Negyedik mérkőzésén, a magyar U18-as fiú válogatott 8-0-ra kikapott Litvánia csapatától. Zsoldos András, alelnök, MGYSZ : „ Most az első félidőben sokkal jobban játszottunk, mint az előző mérkőzéseken. Voltak veszélyes támadásaink. Ezen a meccsen legalább 20 percig egyenlő ellenfelek voltunk, de a negyedik negyedre összezuhantunk. A végére sem fizikálisan, sem mentálisan nem bírtuk a meccset.

2018.07.18. : Harmadik mérkőzésén, a magyar U18-as fiú válogatott 24-0-ra kikapott Ukrajna csapatától. A nap második mérkőzésen: Litvánia – Finnország 12 – 0. A Horvátország – Törökország rangadót a törökök nyerték 2-1-re.

2018.07.17. : Második mérkőzésén, a magyar U18-as fiú válogatott 19-0-ra kikapott Horvátország csapatától. Attól a Horvátországtól szenvedtünk vereséget, akikről tudtuk, hogy sokkal jobbak, mint mi, de ezt a horvát csapatot Ukrajna, a tegnapi napon, 9-1-re legyőzte. Most 1 napos pihenő következik. Azóta Finnország 17-0-ra kikapott Törökországtól…

2018.07.16. : A magyar csapat - a torna nyitómérkőzésén - 2-1-es vereséget szenvedett Finnországtól. A magyar gólt Wesselényi Farkas lőtte, kiskornerből.

2018.07.14. : A törökországi Európa-bajnokságra készülő magyar U18-as válogatott 2018. július 12-én 18:00-kor felkészülési mérkőzést játszott a Magyar Rákellenes Liga csapatával, a zuglói Varga Zoltán Stadionban. A mérkőzést a Magyar Rákellenes Liga csapata nyerte 8 – 1 -re. A Magyar Rákellenes Liga csapata köszöni az edzőmérkőzést a magyar U18-as válogatottnak, egyben sikeres szereplést kíván a közelgő törökországi Európa-bajnokságon.

2018.07.04. : Magyarország újra részt vesz az U18-as, fiú utánpótlás Európa-bajnokságon, melyet ezúttal a törökországi Konya városában rendez a török szövetség és a EHF. A csapat nehéz csoportba került. Ellenfeleink Ukrajna, Törökország, Litvánia, Finnország, Horvátország válogatottja.

A fiatal magyar csapat megérkezett Konya-ba az Eb színhelyére. A szállás kitűnő. Minden csapat a Hilton Garden Inn hotelben lakik, a törökök is. A pálya a város szélén, egy több hektáros sportcentrumban van. Egy műfüves és két füves focipálya mellett van egy új műfüves hokipálya. Mind lelátós. Tegnap volt egy edzés, ahol egy kicsit lehetett szokni a "jót". Most mar csak a fiúkon múlik minden. Elnézve az ellenfeleket ez nagyon nehéz lesz.

Zsoldos András, alelnök, MGYSZ

Egy újabb lépés előre: U18-as Európa Bajnokságon a magyar gyeplabda válogatott

A holnapi napon a Magyarország – Finnország U18-as Európa Bajnok-i mérkőzéssel sok év után újra szerepel hivatalos nemzetközi mérkőzésen utánpótlás csapatunk. A szerepléssel gyakorlatilag teljesítettük az elsődleges célt, mert most valóban elmondható a részvétel a fontos: hiszen a hasonló vagy akár kicsivel jobb infrastruktúrával rendelkező országok közül Bulgária, Gibraltár, Málta visszalépett, Szerbia, Szlovákia, Románia nem is indult, így különösen értékes, hogy a magyar gyeplabda újabb lépést tudott tenni előre – szinte a semmiből. Ehhez elengedhetetlen volt, hogy a Magyar Gyeplabda Szövetség elő tudta teremteni a felkészülés és a részvétel minimális feltételeit.

Az igen fiatal csapatot (az átlagéletkor a 16 évet sem éri el) egyik mérkőzésen sem terheli az esélyesség súlya, de ezen a tornán meg tudjuk szerezni azokat a tapasztalatokat, amikkel a jövőben egyre jobb eredményeket érhetünk el és lerakhatjuk a jövő csapatának alapjait, játékosok jelentős része a következő U18-as EB-n is szerepelhet.

Reméljük, hogy ezek a fiatalok, akik vállalták, hogy ebbe az izgalmas, de hazánkban kevésbé támogatott sportágban fektetik energiájukat és a többi csapathoz képest jóval hátrányosabb helyzetben is képviselik hazájukat, a jövőben a felnőtt csapatokban is sikeresen tehetik és teszik majd ezt – klub és válogatott színekben egyaránt -, hiszen akkor lesz valóban értéke ennek a mostani lepésnek.

Herberth Balázs, Utánpótlás bizottság, Magyar Gyeplabda Szakszövetség