A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

Skierniewice, Lengyelország
 772
Tegnap elutazott az olimpiai reménységek tornájára a magyar U16-os fiú válogatott. A tornát április 29-május 2. között Lengyelországban, Skierniewicében rendezik meg, melyen a magyar csapat mellett a litván és házigazda lengyel U16-s fiú válogatott vesz részt. A csapatot Herberth Balázs vezeti, az utat Tömő Krisztina szervezte meg. Sok sikert kívánunk fiatalok!

Az U16-s, fiú magyar válogatott tagjai:

Szuchy Balázs (kapus), Forgács Bálint (kapus), Farsang Péter, Gergity Péter, Bauman Richard, Bartalis Máté András, Maurer Kristóf, Szóga Zsigmond, Herberth Csaba, Szuszky Tamás, Szuszky Gergő, Stein Zsolt, Hortobágyi András, Weiszkopf Balázs, Wesselényi Farkas, Vuleta Gergő Domonkos, Major Márk, Budai Csanád , Csatári Vince, Simon Andor


2018 Olimpiai Reménységek Versenye

Gyeplabda - fiú - U18 / Lengyelország, Skierniewice
szakmai beszámoló

Herberth Balázs, az Utánpótlás-Bizottság elnöke

2018 április 29. és május 2. között a lengyelországi Skierniewice-ben a lengyel gyeplabda szövetség és a helyi gyeplabda klub szervezésében U18-as Olimpiai Reménységek gyeplabda tornán vettünk részt – a tornát U16-os korosztályban hirdették meg, de a litván válogatott U18-as csapattal szerepelt és a mi keretünkben is játszott három 18 és egy 17éves játékos.

A mérkőzéseket egy vizes, gyeplabdára tervezett műfűves pályán játszottuk, a pályát rendszeresen az aktuális időjárásnak megfelelően locsolták, amit a beépített locsolórendszerrel 5-10 perc alatt el tudtak végezni, ennek megfelelően a pálya minőség folyamatosan megfelelő volt – a hazai körülményekhez képest kimagasló minőséget képviselt. A pálya környéki kiszolgáló létesítmények is magas színvonalúak voltak: kiépített járda biztosította a közlekedést, ami segített a pálya tisztántartásában, az öltözők szekrényekkel és külön-külön több zuhanyzóval voltak ellátva. Az öltözők mellett rendelkezésünkre állt video projektorral felszerelt konferencia terem is, minden mérkőzéshez palackozott vizeket kaptunk. A szervezők különös figyelmet fordítottak az egyes csapatok kiszolgálására, minden csapatot külön kapcsolattartó személyt segített, így kaptunk lehetőséget a már említett konferencia terem használatára, az utolsó napon a szállás és a pálya közötti közlekedéshez külön buszt és így jutottunk megfelelő edzés és plusz egy edzőmérkőzés lehetőségéhez. Összeségében a szervezés minden igényt kielégített nagyon jó körülmények között, barátságos hangulatban, gördülékenyen zajlott a torna.

A csapat egy 3 csillagos szállodában teljes ellátással szállt meg (a különbséget a félpanzióhoz képest a játékosok kifizették, evvel a szövetség felé elszámoltam). A teljes ellátás tette lehetővé, hogy a kint tartózkodás szinte teljes idejét a gyeplabdára fordíthassuk: a napi két edzés mellett taktikai megbeszélések és video elemzések voltak, amiket nem lehetett volna megtartani, ha a 3 fős edzői stábnak a csapat étkeztetéséről kell gondoskodnia. A szállás és az étkezés minden szempontból megfelelt az elvártaknak, a szálloda személyzete is teljes mértékben alkalmazkodott az igényeinkhez, amikor kértük a kifogásolt szobát kicserélték, az étkezések az általunk kért időpontokban voltak. Az étel mennyiségére és minőségére sem lehetett kifogásunk.

Tudtuk, hogy hatalmas hátrányban leszünk a vizes műfüvön évente 20-40 mérkőzés játszó csapatokkal szemben (a lengyel U16-os válogatott egy olyan évben amikor nincs korosztályos VB játszik ennyit), de magyar csapat játékosai a vert helyzetekben is küzdöttek, az utolsó pillanatig mentek előre, igyekeztek a taktikai elemeket is megvalósítani, alkalmazkodni a számukra új körülményekhez. A napi 2-3 edzés-mérkőzés ellenére a játékosok az utolsó napi mérkőzésen is teljes sebességgel, a hazai felnőtt bajnoksághoz képest is nagy iramú mérkőzésen voltak képesek felvenni a jobb körülmények között készülő és nagyobb átlagéletkorú csapat diktálta ritmust. A csapat teljesítményére jellemző, hogy annak ellenére, hogy a napi edzések miatt többet játszottunk az ellenfeleinknél, az utolsó mérkőzésen jutottunk el legtöbbször az ellenfél kapujához és ezen a meccsen tudtuk a legtöbb gólhelyzetet kialakítani. A játékosok erőnléti állapot a vártnál sokkal jobb volt, bár ezen a téren is van némi lemaradásunk.

A keret összekovácsolódott, a játékosok egyre nagyobb bizalommal voltak egymás felé, az volt a jellemző, hogy az egyébként a bajnokságban rivalizáló csapatok tagjai is elfogadóak egymással szemben, értékelik a másik pályán nyújtott teljesítményét. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy a két csapat azóta lezajló, egymás elleni mérkőzése konfliktusmentesen baráti hangulatban zárult. Az ilyenkor szokásos apró incidenseken túl vagyunk, ami nem is a játékosok között inkább az edzők és a játékosok viszonylatában alakultak ki, de így ezek feloldásával, megbeszélésével sikeresen raktuk le azokat az alapszabályokat, amik megteremtik a további közös munkához szükséges alapokat mind pályán belül mind pályán kívül. A játékosok megfogalmazták közös identitásukat jellemzőit, ami szintén az egység felé történő jelentős elmozdulás.

Az Olimpia Reménységek tornáját teljes mértékben a júliusi U18-as Európa Bajnokság felkészülésének rendeltünk alá. Sajnos 3 lehetséges kerettag nem vállalta a kiutazást, de helyettük olyan fiatalabb játékosokat vihettünk ki, akik lehetőséget kaptak a bizonyításra, evvel szemben azokat a játékosokat, akik később nem kívántak a magyar gyeplabda válogatottban szerepelni, most nem vittünk magunkkal. A szervezőktől már a versenyprogram kialakítása elött kértük, hogy a lehető legtöbb játéklehetőséget biztosítsák, aminek maradéktalanul eleget tettek, a 4 versenynap alatt 5 mérkőzést terveztek nekünk, amihez még a helyi második vonal béli egyesület felnőtt csapata elleni edzőmérkőzés is csatlakozott. A mérkőzéseken kívül két edzést is tartottunk amikor olyan technikai elemeket tudtunk gyakorolni, amiket itthon megfelelő pálya hiányába nem lehet elsajátítani.

A 6 mérkőzésen ki tudtuk alakítani egy alapvető stratégiát, amihez sikerült a játékosokat is megtalálni. A torna végére körvonalazódott, hogy kik azok, akikre a nyári EB-n is érdemes támaszkodni, az otthon maradottakkal együtt 2-4 hely, ami még bizonytalan a 18 fős keretből. E nélkül a torna nélkül gyakorlatilag teljesen felkészületlenük talált volna minket az EB, így viszont a keret közel teljes a finomhangolás már elvégezhető a további edzéseken, valamint a ráhangolódást is szolgáló horvátországi túrán (addigra a keretet már meg kell határozni). A sok pályán töltött idő mellet ki tudtuk használni, hogy a játékosok együtt vannak és többszöri videós elemzéssel az egyéni és a csapat mozgásokat is tudtuk fejleszteni.

Mindent egybevetve az idei évi lengyelországi U18-as Olimpiai Reménységek Versenye a magyar gyeplabda válogatott számára hiánypótló esemény volt, minden szempontból az előzetes terveknek megfelelően alakult. Az EB keret kialakításában, technikai elemek gyakorlása (labdaátvétel, söprőt ütés, kapusok mozgása stb.), taktika formálásában a túra a várakozásokat messze meghaladó hasznossággal zárult. Nem utolsó sorban igen pozitív élményt adott a játékosoknak, ami igen jó befektetés, ezt az élményt klubjukban és környezetükben továbbadva a lehető legjobb reklámot biztosítja a sportágnak.

Budapest 2018. 05. 07.