A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

Indoor High-Performance Coaching Course, Berlin
 931
A Final4 után nem volt sok pihenő, vasárnap este Berlinben, pár nappal a terem VB előtt megkezdődött a 2 éves edzői program második éve is. Az EHF-es edzők mellett ezúttal a világ minden tájáról érkeztek jelöltek, akik a FIH Level 3-as edzői papírját akarták megszerezni, így igen szép számú hallgatóság gyűlt össze.

Az első este csak az ismerkedésé volt, a bemutatóban elmondták mi vár a jelöltekre, illetve röviden ismertették a FIH Hockey Academy programját.

A második nap délelőttjén viszont már két komoly szakember is előadást tartott. Marijke Dijkstra, aki a holland női teremválogatott szövetségi kapitánya beszélt az edző és az őket körülvevő személyzet szerepéről a csapat életében, kapcsolatukról a játékosokkal és hogy lehet ezeket a személyeket is a csapatkultúra részébe illeszteni.

holland férfi teremválogatott szövetségi kapitánya volt és a másfél órás előadása után mindenki számára világos volt, hogy miért tudta megnyerni Hollandia. Leginkább a teremhokiban használatos “high performance” technikákról, taktikákról beszélt. Egészen a mélységekig, az alapelvekig lefúrva tartott elemzést, hogy mikor milyen taktikát érdemes építeni a csapat kultúrájának megfelelően.

Délután a jelöltek következtek, 4-5 fős csoportokra osztva egymásnak és a kapott mentornak kellett bemutatni a kurzus előtti héten kiosztott feladatról készített 15 perces prezentációt.

A következő nap délelőttjén csapatmunkában a csoportok egy adott témából készítettek egy edzéstervet, majd Michel Kinnen, a belga szövetség edzőképzéséért felelős vezető előadását hallgattuk meg, aki a fejlődés csapat szintű folyamatáról és az edző szerepéről beszélt ebben a folyamatban.

Ebéd után a Rotation Berlin csarnokába mentünk, ahol előbb Laura Del Colle, az argentin női válogatott korábbi kapusa tartott bemutató kapusedzést, majd a délelőtt megálmodott edzéstervet a csoportok élőben kipróbálhatták. Nem kevés erőfeszítés volt ez a csapatok játékosaitól, 2 különböző csoportot 2-2 órán keresztül hajtottak a bizonyítani akaró edzők. Este még hátravolt a mentorokkal való személyes elemzés, majd új csoportokba osztottak mindenkit.

A VB nyitónapján természetesen a mérkőzés elemzés volt fókuszban, de előtte még reggel Nicole Arrold beszélt arról, hogy milyen nehézségeket kell figyelembe venni és milyen jeleket kell észrevenni egy, vagy akár több tehetséges játékos csapatba építésekor. Mielőtt az elemzői feladatokat kiosztották volna, Bernardo Fernandes, a Royal Antwerp és a portugál válogatott edzője tartott bemutatót arról, hogy mi egy videó elemző feladata, mit érdemes figyelni és hogyan kell ezt a csapat felé prezentálni.

Délután megismerkedtünk a VB helyszínével, ahol szerencsére a korábbiaktól eltérően most a csoportok csak egyetlen mérkőzést kaptak elemzésre, így elég sok időnk maradt a többi meccset is figyelemmel követni.

Az utolsó napra elfogytak az előadók, most a jelöltek csoportjai következtek. Mind a 8 csoport 15 percet + 5 perc kérdezz/feleleket kapott arra, hogy az előző napon megfigyelt mérkőzést a megadott feladat alapján prezentálja. Extra nehezítésnek előző este még kaptunk egy feladatot, másnap reggelre a Hockey Revolution keretein belül a gyeplabda jövőbeli elképzelt változatát kellett kitalálni és prezentálni, ami az Olimpián is játszható lehet. Ennek a feladatnak az üzenete meglehetősen negatívnak hatott, de mint tudjuk az innováció is az edző egyik feladata, így hát mindenki megfelelő humorral, de végül is lelkesen vetette bele magát egy új gyeplabda játék “feltalálásába”.

Miután az összes prezentáció lement, a mentorok egyénileg mindenkivel beszélgettek 15-20 percet, megkaptuk az értékeléseinket és a jövőbeli feladatokat, hogy a júniusi találkozásunkkor még tovább léphessünk egy szintet és remélhetőleg a legtöbb TCP hallgató megkaphassa a FIH Level 3 oklevelet.

Álló Marcell edző, Szt. László DSE