A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

Final Four: A Soroksári HC a bajnok
 728
Ismételten megvédte – 2015 óta immár negyedszer – bajnoki címét a Soroksári HC, miután a Final Four döntőjében, egy kiváló mérkőzésen legyőzte az Építők HC első csapatát. A bronzérmet az Építők HC második csapata szerzete meg, egy szintén magas színvonalú, szoros mérkőzésen, a Szent László Gimnázium DSE ellen. Az ötödik helyen a Gladiátorok SHC végzett. A torna gólkirálya Farkas Imre (Soroksári HC), legjobb játékosa Léber Sebastian (Soroksári HC), legjobb kapusa Forgács Bálint (Építők HC II.) lett. Az Final Four-on osztrák és cseh játékvezetők dirigáltak, mindenki legnagyobb megelégedésére. Nyilatkozatok...

 


Nyilatkozatok

Zsoldos András, alelnök, MGYSZ"Zsoldos András, alelnök, MGYSZ: A tavalyi évhez képest szerintem egy kissé alacsonyabb színvonalú, kevéssé izgalmas terembajnokságot hagytunk magunk mögött. Ennek volt egy nagy pozitívuma is, hogy sokkal sportszerűbb mérkőzéseken dőlt el a bajnoki cím sorsa. A Soroksár volt a legjobb, ez egyértelmű, de most számomra nem volt annyira meggyőző, mint tavaly. Nekem voltak aggályaim az éremosztás után, hogy ez elég lesz e Várnában a Challenge II. –ben. Szerencsére az élet nem igazolta az aggodalmamat, bőven elég volt. Ezúton szeretnék még egyszer gratulálni a Soroksárnak a kiváló teljesítményért és a tornagyőzelemért.

Az Építők I csapata elég ingadozó teljesítményt nyújtott, de néhány alkalommal nagyon össze tudták szedni magukat. Nagy csalódás az elmúlt évek ezüstérmese a Szent László csapata volt. Tavaly még azt hittem nagyon meg fogják szorítani a bajnokot, de sajnos ez nem így történt. Örvendetes tény viszont, hogy ebben a szezonban feltűnt néhány nagy tehetség a tizenéves generációból. Csak így tovább fiatalok!.

A zsűrinek és a szervezőknek csak őszinte elismeréssel lehet beszélni a munkájukról."


Tápai Tibor, edző, Soroksári HC I. – II.: "A meglehetősen rövid nagypályás őszi szezon után, nagyon vártuk a terembajnokságot, ahol több mérkőzést játszhattunk. Sokáig reménykedtem, hogy három csapatot is nevezni tudunk, de végül maradt a hagyományok szerinti első és második csapat.

Első csapatunk célja egyértelműen a bajnoki cím megvédése volt. Idén először külön korner/kapus edzéseink is voltak a heti két rendes edzésen kívül. A tavalyi csapat szinte változatlan játékoskerettel kezdte meg az alapszakaszt, Beszeda Gergő először játszott teremben az első csapatban.

Játékunk nem sokat változott, járattuk a labdát minden támadásban, türelmesen vártuk a lehetőséget a góllövésre. Néha szorosabb első félidők után a mérkőzések megnyugtató különbséggel értek véget. Sajnos Langer Bálint keze egy ütőbe húzást követően eltörött, az alapszakasz közepén és a döntőben sem tudott játszani.

Alapszakasz-győztesként vártuk a rájátszást. Ellenfelünk az elődöntőben a Szent László DSE csapata volt, akik ellen a tavalyi és tavalyelőtti döntőt játszottuk. Nagyon jó védekezéssel találtuk szemben magunkat, hátrányból kellett fordítanunk. A döntőben az Építők HC ellen éltünk meg izgalmas perceket, de alapjában véve nem kellett sokat kockáztatva játszanunk.

Köszönjük a külföldi játékvezetők idehozatalát, mint mindig, most is nagyban emelték a rájátszás színvonalát. A Soroksári Sportcsarnok remek helyszín volt a bajnokság lebonyolítására. A gólkirályi címet Farkas Imre, legjobb játékos címet Léber Sebastian szerezte meg. A Bajnokcsapat játékosai: Petővári Balázs, Ferenczi Zsolt kapusok, Majer Bence, Szigeti Bence, Léber Sebastian, Ujvári Viktor, Langer Bálint, Suba Tamás, Olasz Balázs, Beszeda Gergő, Farkas Imre, Ficzere Zsombor.
"


Álló Marcell, edző, Szt. László DSE: " Ez a szezon messze nem úgy sikerült nekünk, ahogy szerettük volna. Ennek több oka is van, igyekszünk tanulni a hibákból. A legfontosabb ránk nézve, hogy nem szabad többet bevállalni, mint amit végig tudunk csinálni.

Ennek ellenére a mindent eldöntő hétvégére egész jól összeállt a játékunk, vezettünk a Soroksár I ellen, kimondottan jól védekeztünk és még néhány veszélyes támadásra is maradt erő. Itt azonban már minden hiba döntő jelentőségű és mi elkövettünk pár butaságot. Egész meccsen 3 büntető kornert lőttek, abból 2 gól lett, elég demoralizáló arány.

A bronzmeccsen csak kerestük magunkat, nagyon sokat kivett belőlünk az első meccs. Teljesen megérdemelten szenvedtünk vereséget, vagy még inkább teljesen megérdemelten nyerte meg az Építők II a bronzmeccset!

Azt hiszem, elnézve hogy időnként milyen teljesítményre vagyunk képesek, mindenképpen előrébb van a helyünk a tabellán, de az idei hullámzó teljesítmény alapján többet nem érdemeltünk, ezt el kell ismerni.

Ami nagyon pozitívum az két fiatal játékosunk, Pintér Lajos és Chu Duy Anh csapatba építése. Mindketten messze az elvárások felett hozták le a szezont.

A Soroksárnak gratulálok a bajnoki címhez, tavalyihoz képest lényegesen sikerült javítani a védekezésükön, ami elég egyértelművé tette a szezont, valamint a Challenge II-es BEK-en is aranyérmet jelentett.
"


Balázs Lajos, csapatvezető, Építők HC I. - II.: "Először is gratulálok a bajnokcsapatnak! Ami feltétlenül pozitív számunkra, hogy mindkét csapatunk bejutott a Final Four-ba, és mindkét csapatunk dobogós helyen végzett. Sajnos nem éppen ott, ahol titkon reméltük… Viszont, sok fiatal játékosunk kezd egyre jobban játszani, egyre ígéretesebb lenni, csak továbbit türelemre van szükség. Nem mutattunk egyenletes formát a bajnokság alatt, de az igazán fontos mérkőzéseken a fiúk (mindkét csapatból) odatették magukat. Gratulálok Forgács Bálintnak (Építők HC II.) a legjobb kapus címhez! Köszönjük a remek bíráskodást a Final Four-ban a külföldi játékvezetőknek és a szövetségnek, hogy biztosította ezt a lehetőséget."


Szűcs Ádám tudósítása

Február 2-án került megrendezésre a férfi NB1-es bajnokság négyes döntője. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is jó hangulatú, izgalmas mérkőzéseket láthattunk a pályán. A Final Fourba a címvédő Soroksári HC, az Építők HC I. és II. csapata, valamint a Szent László DSE jutott be.

Soroksári HC I. – SZLG DSE 4-1 (1-1) [1. elődöntő]: Rögtön az első elődöntő megmutatta, a papírforma nem számít a rájátszásban. A mérkőzés elején vezetést szerzett a Szent László a címvédő ellen. Néhány perccel később kiegyenlített a Soroksár. Az első félidőben nem bírt egymással a két csapat, 1-1 volt az állás. A második játékrész hasonlóan izgalmas volt, mint az első, mindkét csapatnak megvoltak a helyzeteik, és a kapus bravúrok sem maradtak el, de ezeket a helyzeteket csak a címvédő tudta gólra váltani, így 4-1-re nyerték a mérkőzést. A döntő első résztvevője a Soroksári HC, míg a bronzmérkőzésen a Szent László várhatta ellenfelét.
Góllövők: Majer Bence (10’), Farkas Imre (24’, 30’), Léber Sebastian (26’); illetve Kanyó Krisztián (7’).
Játékvezetők: Thomas Eilmer, Michael Soukup

Építők HC I. – Építők HC II. 6-3 (3-1) [2. elődöntő]: A második elődöntőben az Építők HC két csapata találkozott. A csapatok nyugodt, de pörgő mérkőzésén (az előzetes várakozásoknak megfelelően) a kék-fehér klub első számú csapata nyert, így 2016 után ismét Soroksár - Építők örökrangadó volt a bajnokság döntőjében. Az Építők második alakulata a Szent László ellen bizonyíthatott a harmadik helyért.
Góllövők: Forgács Milán (15’), Wesselényi Márton (16’, 32’), Kovács Norbert (19’, 29’), Papp Gergely (36’); illetve Vuleta Gergő (19’), Szóga Zsigmond (30’), Baumann Richárd (31’).
Játékvezetők: Luka Zupancic, Michael Soukup

SZLG DSE – Építők HC II. 2-3 (1-1) [bronzmérkőzés]: A két elődöntő vesztese lépett először pályára. Mindkét csapat keményen küzdött, hogy felállhasson a bajnokság dobogójára. Először az Építők szereztek vezetést, melyre pár perccel később jött a válasz, 1-1-es állással mentek a félidei pihenőre a csapatok. A második félidőben kijött a csapatok fáradtsága, az ebből fakadó hibákat igyekeztek kihasználni a csapatok. Ezúttal az Építőknek jött ki jobban a lépés, végeredményben 3-2-re tudta verni az előző kiírásban ezüstérmes Szent Lászlót.
Góllövők: Marouf Dániel (10’), Botka Levente (37’); illetve Herberth Pál (4’), Löschnig Viktor (35’), Horváth Attila (37’).
Játékvezetők: Luka Zupancic, Thomas Eilmer

Soroksári HC I. – Építők HC I. 8-3 (3-2) [döntő]: A bajnokság döntőjében a két rivális klub, a Soroksári HC és az Építők HC legjobbjai mérték össze erejüket. Az összecsapás nagy irammal kezdődött, mely kitartott egészen a legvégéig. Az első félidőben nagyon szoros volt a mérkőzés, 3-2-re vezetett a címvédő. A második félidőre a piros-fekete gárda sikeresebben tudott riválisa felé kerekedni, ebben a játékrészben ötször is eredményes tudott lenni, míg az építők csupán egyszer. Ezzel 8-3-ra nyerte a döntőt a Soroksár, bebiztosítva az újabb bajnoki címet, ezúttal is 100%-os teljesítménnyel.
Góllövők: Olasz Balázs (2’), Beszeda Gergő (10’, 29’), Léber Sebastian (15’, 34’), Majer Bence (22’, 40’), Ficzere Zsombor (37’); illetve Kozári Benedek (9’), Wesselényi Márton (18’, 30’).
Játékvezetők: Thomas Eilmer, Michael Soukup

A bajnokságot veretlenül, 100%-os teljesítménnyel nyerte a címvédő Soroksári HC I. Második helyen az Építők HC I., a harmadikon az Építők HC II. végzett. Lecsúszva a dobogóról, negyedik helyen végzett a Szent László DSE, míg ötödik helyen zárt a Gladiátorok Soroksári HC II. csapata.

A bajnokság legeredményesebb játékosa Farkas Imre, a Soroksári HC I. játékosa lett 17 lőtt góllal. A csapatvezetők alapján a legjobb játékos díjat Léber Sebastian (Soroksári HC I.), a legjobb kapusnak járó trófeát Forgács Bálint (Építők HC II.) kapta.

Két hét pihenő után lépett ismét pályára a mezőny. Ezúttal a decemberi forduló visszavágóit játszották a csapatok, az akkorihoz képest sokkal szorosabb eredmények születtek, és meglepetésből ezúttal sem volt hiány. Szoros eredmény született a ki-ki meccset játszó Építők HC I. és a Szent László DSE csapatainak összecsapásán. Később a soroksáriak második alakulata egy igen gólgazdag mérkőzésen meglepetésre legyőzte a tavalyi döntős Szent Lászlót, így továbbra is nyílt maradt a küzdelem a FinalFour helyeiért.

Építők HC II. – Építők HC I. 4-7
Gladiátorok SHC II. – Soroksári HC 5-8
Építők HC I. – SZLG DSE 3-1
Soroksári HC – Építők HC II. 8-2
SZLG DSE – Gladiátorok SHC II. 4-5

Az első helyért még megvív egymással a Soroksár és az Építők, bár a címvédő korábbi győzelmével lépéselőnyben van, míg a harmadik-negyedik (még bejutó) helyekért igen szoros a verseny. Január 27-én, a második forduló visszavágóival folytatódik a bajnokság, ekkor alakul ki, mely csapatok lehetnek ott a február 2-i négyes döntőben.

Az újév első szombatján folytatódott a pontvadászat. Az eredmények ezúttal is a decemberihez hasonlóan alakultak, a címvédő Soroksári HC magabiztos játékkal győzte le az ősi rivális Építők HC első számú csapatát. Kisebb meglepetést okozott azonban az Építők HC II. és az SZLG DSE mérkőzés, melyen szoros döntetlen született.

SZLG DSE – Soroksári HC 0-6
Gladiátorok SHC II. – Építők HC II. 0-6
Építők HC I. – Soroksári HC 2-6
Építők HC II. – SZLG DSE 3-3
Gladiátorok SHC II. – Építők HC I. 1-8

December második vasárnapján kezdődött a bajnokság. A játéknap nem hozott különösebb meglepetést, minden mérkőzés eredménye a papírforma szerint alakult.

Építők HC I. – Építők HC II. 6-3
Soroksári HC – Gladiátorok SHC II. 8-0
SZLG DSE – Építők HC I. 1-8
Építők HC II. – Soroksári HC 2-8
Gladiátorok SHC II. – SZLG DSE 2-5

Előzmények

2019.01.23.: Utolsó alapszakaszi fordulójához érkezett a férfi NB1-es terembajnokság. Az idén 5 csapatos mezőny izgalmas és szoros csatákat hozott a pályán, így a vasárnapi, utolsó forduló dönthet a februári négyes döntő beosztásáról.

2018.11.27.: A Magyar Gyeplabda Szakszövetség elkészítette a 2018-2019-as férfi NBI-es terembajnokság programját. Ebben a szezonban 5 csapat szerepel az NBI-ben: a Soroksári HC és az Építők HC 2-2 csapattal, és a Szt. László DSE. A csapatok (egy csoportban) két fordulót játszanak, majd az első négy helyezett a szokásos Final Four-ban dönti el, hogy ki lesz a bajnok. A bajnok képviselhet Magyarországot a 2020-as terem BEK-en.