A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

Prevenció és sport – nemes céllal az Interligán
 1030
Mi köze a gyeplabdásoknak a Magyar Rákellenes Ligához? És fordítva? November utolsó hétvégéjén kiderül Kartalon a Gyeplabda Interligán. Mindkét szervezetnek célja a mozgás fontosságának hangsúlyozása, most együttműködéssel közös erővel hívhatják fel a figyelmet az egészséges életmódra. Rendhagyó eseménnyel készülnek a gyeplabdások: november 25-én délután kettőkor bemutató mérkőzést játszanak a sportszövetség – és jelképesen a Liga színeiben. A további célokról Rozványi Balázzsal, a Magyar Rákellenes Liga elnökével beszélgettem.

R.B.: A sportszövetséggel való együttműködésünk alapja az Európai Rákellenes Kódex egyik alappillére, hogy a rendszeres mozgást be kell iktatni a mindennapokba. Az Egészségügyi Világszervezet szlogene, hogy minden nap 10 000 lépést kell megtennünk. Vannak olyan egyszerű szabályok, amelyeket mindenki megtarthat, hogy az élete tovább tartson. A mozgásnak rendkívül fontos szerepe van a megelőzésben. Nem csak a daganatos megbetegedések, az ízületi, keringési betegségek valószínűsége is csökken, ha rendszeresen sportolunk. Ha maga a betegség nem is kerülhető el, a sport mindenképpen csökkenti a kialakulás kockázatát.

Van olyan, hogy nem elkerülhető, de amit meg tudunk tenni magunkért, tegyük meg. Mi az, amire még fokozottan oda kell figyelni?

R.B.: Az elhízás szintén egy olyan tényező, amelynek súlyos következményei lehetnek. Óvakodni kell a plusz kilóktól, kisebb a kockázat bármilyen daganatos betegség kialakulására egészséges testsúllyal. A helyes táplálkozás mellett fontos az önvizsgálat. Ismerjem a testem és vegyem észre, ha valami változik rajta. És ha bármilyen változást észlelünk, nem érdemes arra várni, hogy majd elmúlik, ha még egy-két hét után is fennáll, szakemberhez kell fordulni. A rákos megbetegedések eredményes gyógyítása ugyanis a korai felismerésen múlik. A saját példám is ezt mutatja: ha én annak idején az elváltozást észlelve nem fordulok orvoshoz, és az orvos nem vizsgáltat ki alaposan, akkor nem veszik észre a daganatot, és jelentősen csökkent volna az esélyem az életben maradásra.

 

Mi a reakciója az embernek, amikor kiderül egy ilyen betegség?

Először az ember nem is fogja fel, hogy mi történik vele. Jó, ha ilyen helyzetben van mellette valaki, aki jobban oda tud figyelni arra, amit az orvos mond. Nekem tulajdonképpen nem sok időm volt csodálkozni vagy megijedni, amint megállapították a daganatot, rákövetkező nap meg is műtöttek. Általában amíg az ember maga nem áll szemben egy súlyos megbetegedéssel, nem sok fogalma van róla. A Liga egyik fő feladata a prevenció, az emberek széles körű tájékoztatása, megelőzésben való támogatás, információnyújtás. A gyógyítás folyamatában segítő szolgálataink működnek négy városban: Budapesten, Debrecenben, Hatvanban és Miskolcon. A rehabilitáció támogatásához működnek művészetterápiás csoportjaink és klubjaink, amik az életmódváltozást segítik.

Hogyan lehet csatlakozni a Liga tevékenységéhez?

A Ligában önkéntesek tevékenykednek, országszerte 38 helyszínen vannak alapszervezeteink. 3500 regisztrált, tagdíjat fizető tagunk van, és a tagdíj legfeljebb évi 2000 forint. Nem könnyű új tagokat toborozni, mert mi hosszútávon gondolkodunk. Sokan szívesebben támogatnak alkalmanként, de nem vállalják azt, hogy valahova tartoznak. Talán ezért is nehéz bevonzani a fiatalokat, mert általánosságban elmondható, hogy sokuknak az elköteleződés nehezen megy. Ha csak a párkapcsolatokat, vagy a házasságkötéseket nézzük…

Egyetértek, nem szükséges bemutatni a jelenséget. Milyen előnyeit látja még a Gyeplabda Szövetséggel való együttműködésnek?

Új utakat kell keresnünk arra, hogy hogyan szólítsuk meg az embereket. Most először működünk együtt a Gyeplabda Szövetséggel, és ezáltal, reméljük, olyan körökbe tudunk eljutni, ahova egyébként nem. Sikerül elérni a fiatalokat, huszonéveseket. Úgy gondolom, minél több irányba jutunk el, annál sikeresebb lehet a munkánk.

Tudtad?

  • A Magyar Rákellenes Liga idén novemberben ünnepli 27. születésnapját.
  • Október a nemzetközi emlőrákellenes kezdeményezések hónapja. Világszerte és itthon is „rózsaszín sétákkal” hívják fel a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. A Liga idén 25 településen szervezett figyelemfelhívó sétát és előadásokat.
  • Magyarországon a 45-65 év közötti nőket szervezetten kétévente hívják be emlőszűrésre. Világszinten jól működik a rendszer, itthon viszont a nők kevesebb, mint a fele vesz részt a szűrésben. Ha a részvételi arány 70%-ra emelkedne, sokkal kevesebb nő életének vetne véget az emlőrák.

Szeretettek várunk minden érdeklődőt a kartali sportcsarnokban november 25-én 14:00-kor. A rendezvényen lehetőség lesz adománnyal támogatni a Magyar Rákellenes Ligát. A gyeplabda válogatott bemutató mérkőzését élőben közvetíti a Streamsport, a Magyar Gyeplabda Szakszövetség állandó partnere.