A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

“Amióta járni tudok, gyeplabdázok” - interjú Losonci Fülöppel
 844
Losonci Fülöp miatt számolom a perceket a laptopom előtt ülve este tízkor. Az SV Arminen 15 éves magyar játékosa az Európai Hockey Ligára készül és minden nap edz, szóval elnézem neki, hogy megvárat és este fél 11-kor el is kezdünk beszélgetni. Mivel per pillanat ő Ausztriában van, én pedig Budapesten, így a távolságot áthidalva marad a videóchat. Fülöp természetesen elmeséli, mi tartott fél 11-ig

Minden nap edzünk, hétfőn csak 6-tól 8-ig, szóval 9-re hazaérek. Ma elhúzódott a megbeszélés, mert videóelemzést tartottunk. Kedden és csütörtökön az iskolában is edzünk, a környező sporttagozatos iskolák gyeplabdásaival együtt 8-10-ig.

Minden nap hogy lehet edzeni? Hétvégén meg meccsek vannak? Mikor van szabadidőd?

Igen, hétvégén játszunk. Kedd lehet pihenőnap, ha nagyon fáradt vagyok. Eddig csak egyszer nem mentem kedden, pont ezen a héten, fájt egy kicsit a combom. Hétfőn, szerdán, pénteken 8-tól 2-ig van tanítás, utána hazajövök, eszem, pihenek, aztán edzés. A tanulás előtt van fél órám, utána másfél. Reggeli edzésnapokon csak három óránk van a suliban, így hétfőn és szerdán kicsit többet tudok pihenni.

Unatkozni nem nagyon marad idő, nem is baj. Milyenek az edzéseitek kinn?

Az edzések nagyon szigorúak, tervezett ütemezésűek. Mindig egy dologra összepontosítanak, legutóbb egész edzésen sprintből labdaátvitelt gyakoroltunk. Minden edzésen elvárják tőlünk, hogy 100 százalékot adjunk. Heti kétszer van kondiedzés (konditerem, sprintek és egyéb erősítések) Nagyon sokat foglalkoznak az állóképesség és a gyorsaság fejlesztésével.

Fülöp 2009 óta játszik az SV Arminen csapatánál. Tavaly költözött ki Ausztiába, amikor a középiskolai tanulmányait egy sportgimnáziumban kezdte el.

A héten fog kiderülni pontosan kikből áll az utazó 18 fős szűk keret. Lehet már erről előzetesen valamit tudni?

Csak az edző tudja, mi lesz. Nem mondott még senkinek semmi biztosat.

SV Arminen

Hogyan látod, a csapatod milyen esélyekkel indul az EHL-ben?

Esélyünk az semennyi nincsen. Hárman vagyunk a csoportban, egyik ellenfelünk a tavalyi FINAL4-os, másik a három évvel ezelőttin harmadik helyezett. Már 2009 óta vagyok ennél a csapatnál, van 4-5 fix ember, akik nagyon jó barátaim, a felnőtt csapatból szintén ugyanígy. Jófejek és elismernek, szeretek itt lenni. Majd meglátjuk mi lesz.

Mi volt a legnagyobb sikered eddig és mi a legnagyobb célod a gyeplabdában?

10-12 évesen a magyar U18-as bajnokságban gólt lőttem, az nagyon nagy sikerélmény volt, a mostani 24-25 évesekkel játszottam. Itt Ausztriában 12 évesen feljátszhattam az U14-be, az első idényben gólt tudtam szerezni és ez egy nagyon jó emlék. Abban az évben került hozzánk a jelenlegi edzőnk, azóta is együtt dolgozunk. Később majd, nagyon nagy célom hogy a Hockey India Ligában játszhassak valamikor életem során. Kicsit közelebbi, hogy a fix első csapatnak tagja legyek.

 

Nálatok a gyeplabda családi hagyomány, Te is elég korán kezdted ezt a sportágat.

Amióta járni tudok gyeplabdázok. Otthon már 3-4 éves koromban levittek az edzésekre, 5-6 éves korom óta magamtól is lejárok. Apukám, az ő apja, a nagybátyám, az összes férfi Losonci gyeplabdázik. Nem volt sok választásom és örülök is neki.

 

Nem rossz így most messze a családtól?

Persze hiányoznak, de minden nap beszélünk telefonon. Azért is örülök, hogy itt vagyok, mert egy új országot is megismerhettem, ha felnövök lesz három nyelv amit felsőfokon beszélek. Lesz ismeretségem is, még kiskorúként elhagytam az otthonomat, de a régi kapcsolatok megmaradnak. A nyarat otthon töltöm, de ősszel megnyugodtam, hogy újra a csapattal lehettem. Kiegyenlítődnek a szomorúságok, de ezt nem úgy kell érteni, hogy előrébb van a gyeplabda, mint az otthon.

Sok sikert kívánunk Neked a szűk keretbe kerüléshez és az EHL-hez!