A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

Mikor lesz már gyeplabda pályánk? Rajta vagyunk!
 825
2017. március 28-a és 29-e között rendezték meg a „The Grass Yarn & Tufters Forum 2017” konferenciát Spanyolország fővárosában, Madridban. Zsoldos András a Magyar Gyeplabda Szakszövetség képviseletében Madridba utazott a konferenciára, hogy feltérképezze milyen lehetőségeink vannak a műfű cseréjére, a zuglói pálya üzemeltetőjével együttműködve.

A magyarországi gyeplabda sportesemények 80%-a a Varga Zoltán Sportpályán zajlik. Ez az egyetlen versenyméretű pálya az országban, ahol nagypályás gyeplabda vonalazás létezik, viszont a rajta fekvő műfű gyeplabdázásra alkalmatlan, mert mostanra elöregedett. Cseréjét a Sportpálya üzemeltetője tervbe vette.

Célunk volt, hogy a konferencián a Sportpálya igazgatójával közösen tájékozódva – egy gyeplabdázásra is alkalmas - multifunkcionális anyagú és vonalazással ellátott (gyeplabda, futball esetleg rögbi) sportműfűvet fektessünk le egy-másfél esztendőn belül. Működésünk és fennmaradásunk, valamint a hazai gyeplabdasport jövője szempontjából létkérdés egy gyeplabdázásra alkalmas versenyméretű pályafelület létesítése, ami így karnyújtásnyi távolságba kerülhet.

A rendezvény 28-án reggel 8.00 órakor a regisztrációval kezdődött, majd az első szekció „Sportolási lehetőségek”-ben mindjárt szó is esett a gyeplabdáról. A második előadást Alastair Cox, a FIH pályalétesítményi- és minőségbiztosítási vezetője tartotta. Az előadás szerencsére illett a profilunkba, mert arról szólt, hogy miért van ma nagy szükség multifunkcionális pályákra a világban: Maximális kihasználtság, kisebb helyigény, nagyobb bevétel.

Előadásának lényeges eleme volt, hogy az új úgynevezett 3G műfű gyeplabdázásra alkalmatlan, sportminősége alulmarad a 80-as évekből ismert homokos műfűjétől. A szekció további két előadása a hongkongi rögbi, valamint az ukrán futball és a műfüves pályák kapcsolatáról szólt.

A nap második szekciójának témája az újrahasznosítás volt. A szekció mindhárom előadása (1. ESTO Workroup műfű gyártó bemutatkozott, 2. az Európai Műfű Újrahasznosítási Csoport mutatott be egy újrahasznosítási projektmodellt, illetve 3. az ECOPNEUS - olasz non-profit szervezet, akik törvényben szabályozott feladatköre, hogy a használt gumik életútját végigkövessék - tartott előadást a gumi granulátum káros élettani hatásairól) a műfüvet feltölthető granulátumokról szólt.

Legfőbb célom volt, hogy minél jobban utánajárjak: pontosan milyen típusú multifunkcionális pályák léteznek és kik gyártják ezeket.

A nap harmadik szekciója egyetlen előadásból állt, ami a műfű alapanyagai utáni kutatási eredményeket ecsetelte, amit egyébként Mr. Nicolas Evens a FIFA sportpálya minőségbiztosítási csoportjának vezetője tartott.

A negyedik szekció témája a „Technikai fejlesztések” volt. Lényegében a műfű gyártás során alkalmazott új hűtési (DOW poliuretán gyártó) és szövési (DYWILAN SA) technológiákról volt szó a két előadáson.

A nap folyamán kiderítettem, hogy kétféle multifunkcionális műfüves pálya létezik, ami FIH és FIFA minősítéssel is rendelkezik (-het). Vagy vizes bázisú, vagy úgynevezett „Sand-dressed” típusú műfű. Ez utóbbi nem keverendő össze a teniszpályáknál alkalmazott (sem a 80-as évekből megszokott) „Sand-filled”, homokkal teljesen feltöltött műfüvekkel. A Sand-dressed pálya lényege, hogy a műfüvet kb. kétharmad részig töltik fel homokkal, ezáltal messziről úgy néz ki mint egy locsolatlan vizes bázisú műfű. Egyébként gyeplabdázásra a mi szintünkön 120%-ban megfelel, fenntartása, illetve telepítése a legegyszerűbb és a legolcsóbb is.

A napot a konferencia vacsora zárta, ahol lehetőség nyílt a beszélgetésre. Mi egy olasz pályaminősítő cég vezetőivel, valamint egy belga műfű vonal- és granulátum festékgyártó cég vezetőjével kerültünk egy asztalhoz.

A második nap egyetlen szekciója a műfű piac növekedéséről és a piacvezető cégekről szólt. Az első három előadáson a USA, a kínai és a brit piac helyzetéről volt szó. A harmadik előadás volt érdekes számunkra. Mr. Brynn Lee a SIS PITCHES brit gyártó és kivitelező cég ügyvezető igazgatója tartott előadást a multifunkcionális pályavásárlók igényeiről, lényegében reklámfogásokról volt szó Ebédig a műfű piac fejlődéséről (Britannia, Brexit), a műfű ipar fejlődésének érdekességeiről és az új generációs műfüvekről volt szó.

Az utolsó három előadás a műfüves pályák karbantartásáról (ASTROBOT NV, belga), a kopással és hőmérséklet változással járó minőségváltozásról (CASTILLA – LA MANCHA egyetem, spanyol) és a pályák újratöltési módszereiről szóltak (GUARDIAN INNOVATIONS, USA)

A konferencia teával zárult.

A tájékozódást árajánlatok kérése követi majd, illetve a gyártók referenciamunkájának megtekintése a környező országokban.

Zsoldos András,
Alelnök, MGYSZ