A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

Mi történt 2016-ban?
 1236
Nem könnyű nyomon követni azt a rengeteg eseményt, ami a gyeplabdában történik. Bár a sportág Magyarországon nem túl elterjedt, akik mégis ismerik és űzik: szerencsések. Szinte minden héten van olyan program, amire érdemes ellátogatni. Családias hangulat, különleges sportélmény, így lehet jellemezni a hazai gyeplabdás eseményeket. Ebben az összefoglalóban 2016 legfontosabb eseményeit soroljuk fel, annyi volt, hogy még így sem biztos, hogy minden szerepel.

Az évet a Soroksári HC terembajnoki címe nyitotta még február elején, miután a piros-feketék fölényesen győztek a Final Four döntőjében az Építők HC ellen.

Ezután a férfi terem BEK következett Szlovéniában, ahol az Építők HC bronzérmet szerzett és ezzel feljutott az Challenge I. csoportba.

A februárt a Szent László – Olcote HC ezüstérme zárta Oslóban, egy barátságos tornán, ahonnan hajszál híján aranyéremmel tértek haza.

(Nem csak a Szent László –Olcote, az Építők és a Soroksár is rendszeresen játszanak külföldön mérkőzéseket, ezeknek éves összegzése lehetetlen küldetés, részleteket a klubcsapatok facebook oldalán lehet találni.)

Március közepén elkészült az első gyeplabdát népszerűsítő videó a Szent László – Olcote közreműködésével. A megosztásoknak hála majdnem négyezer ember látta a videót. A mozgókép és a vizuális megjelenés egyértelműen növeli azoknak a számát, akikhez a gyeplabda bármilyen formában eljut.

Év elején megújult a szövetség honlapja is, az új funkcióknak hála előre lehet keresni a programok között akár csak csapatnév, vagy korosztály megadásával. Az összes versenykiírás és az elnökségi határozatok is elérhetők. Nem csak asztali gépen, de mobilon és tableten is letölthetők az információk. Az év eleji nagy megújulást követően folyamatosan frissül, modernizálódik a honlap, ami Balázs Lajos munkájának köszönhető.

A Streamsporttal való együttműködésnek hála a februári Final Four mérkőzéseit online is nézhették a szurkolók az interneten. Nem csak a Final Four, az NBI-es bajnokság mérkőzései is élőben, kommentátorral lettek közvetítve. Igen nagy előrelépés ez sportágunknak, ezúton is köszönjük a Streamsport támogatását!

Tavasszal Álló Marcell kezdeményezésére elindult az MGYSZ tehetséggondozó programja. Először a 14-18 éves korosztálynak tartottak edzéseket, bevezetve őket a nagypályás gyeplabda világába. Az edzésekre több mint 40 fiatal járt, őket hét edző segítette.

Az U18-as Olimpiai Reménységek Tornájára készülő női válogatott májusban Pozsonyba utazott. A házigazda Szlovákiával, Lengyelországgal és Csehországgal játszottak. Különös alkalom volt ez a lányoknak, az elmúlt években ugyanis ritkán fordult elő, hogy korosztályos válogatott nemzetközi megmérettetésen vegyen részt. Pozsonyba nem csak ők, az Építők U16 is eljutott, a Raca gyeplabda klub vendégeiként.

Herberth Balázs, az Utánpótlás Bizottság elnöke az utánpótlásról: " 2016-ban örvendetesen nőtt az utánpótlás programok lebonyolításában résztvevők száma, ennek eredményeként kialakulóban az a stáb, akik közreműködésével biztosított lehet a közeljövő utánpótlás bajnokságainak szervezése. A fenti összefogásnak is köszönhetően a 2015-16-os évad során egész évben tudtunk utánpótlás programokat biztosítani. Már harmadik egymást követő éve nő a nevező csapatok és gyerekek száma, így 2016 őszén három vegyes (fiú-lány) és az U18 női korosztályban indítottunk műfüves bajnokságokat. Fontos, hogy idéntől a különböző korosztályoknak a nekik megfelelő típusú programokat tudjuk nyújtani - a legkisebbeknek játéknapokat; a középső korosztályoktól korcsoportos bajnokságokat; a legnagyobbaknak a válogatott szereplés lehetőségét – ami segíti a gyerekek ismerkedését a gyeplabdával, később a fejlődésüket majd a sportágnál tartásukat a kezdeti évek után is."

Az NBI-es nagypályás felnőtt bajnokság végeredménye:

  1. Soroksári HC
  2. Építők HC
  3. SZent László DSE – Olcote HC
  4. IV. Főnix MSE

A bajnokság gólkirálya Losonci György lett hat góllal. A legjobb kapus Ferenczi Zsolt, az SZLG – Olcote HC játékosa. A legjobb játékos címét Tápai Márk nyerte el, a Soroksári HC színeiben.

Május közepén, mikor a Szent László – Olcote HC Szlovéniába utazott ( nagypályás BEK Challenge III csoport, 7. hely A szerk .), sokáig úgy tűnt, hogy vízilabda lesz a program gyeplabda helyett, mert ilyen vizes pályát még nem láttunk. Szürreális volt, de végül csak lezajlott a torna mindhárom napja Predanovciban.

Program programot követett, mert alig értünk haza Szlovéniából, Szendrei Péter szervezésében máris a Kispályás Bajnokságon találtuk magunkat. Az a program azért volt fantasztikus, mert fesztelen hangulatban, a legkisebbek is a játék öröméért vettek részt. Több komment érkezett a kiváló szervezésről.

 

Mindeközben a Főnixes szülők együttes összefogásával elkészült a Főnix pálya, ami bár nem hibátlan, mégis alkalmas arra, hogy gyeplabdázni lehessen rajta. Az egyesület tagjai és a szülők együtt, társadalmi munkában építették meg a pályát az alapok megtisztításától, a műfű legörgetésén át a kerítés megépítéséig. Az évben ezt követően számos rendezvényt tartottak az újdonsült pályán. A munkáról Barki Bálint, a Főnix MSE elnökségi tagja nyilatkozott: „ Teljesen saját erőből - tagok és szülők összefogásával - kezdő egyesületként sikerült megépítenünk - kerítéssel, világítással, festéssel - a saját gyeplabdapályánkat, ami lehet, hogy kicsit sárgább, lehet hogy kicsit savanyúbb, de a mienk. Nagyon büszke voltam, hogy a nyár elején ezen a pályán (ami akkor még 90 %-os készültségben volt) tartották meg a "Hockey Magic Caravan" elnevezésű három napos EHF gyeplabda tábort. Álláspontom szerint nagy dolog ez, egy kevesek által szívesen fogadott, kezdő egyesülettől, akik pár éve még a játszótéren kezdtek gyeplabdázni a mászóka  mellett. Mindezek alapján szerencsére azt tudom mondani, hogy ha a következő évben, csak tizedannyit fejlődünk, mint idén, mi akkor is elégedettek lehetünk.

Az egész egyesületre büszke vagyok - kicsikre, nagyokra, támogató szülőkre - legfőképpen arra, hogy bármilyen helyzetben képesek vagyunk összefogni. Köszönöm Bakk Nikolettának és Fekete Rékának a  gyerekeinknek tartott edzéseket, Álló Marcellnek a Hockey Magic szervezést és Szendrei Péternek a leány bajnokság és a kispályás bajnokság megszervezését, valamint a Főnixhez való pozitív hozzáállást. Petővári Balázsnak a nyári táborunkhoz nyújtott segítséget."

A már említett HockeyMagic Caravanon két külföldi edző tartott gyerekeknek foglalkozásokat magyar edzők segítségével. A rendezvény sikeres volt, videós összefoglalóját külföldi honlapokon is megosztotta az EHF.

Wesselényi Márton kiválasztásra került az Umpires 4 Europe programban. Marci közel harminc fiatal játékvezető társával együtt egy két éves programban vehet részt. A programban mentorként harmadik évét kezdte Hermann Tamás.

Gyereknapon az Építők HC rendezett U8-as játéknapot Wekerlén, két kapura játszottak a legkisebbek, igazi versenyhelyzetben kipróbálva magukat.

Nyáron sem maradtunk gyeplabda nélkül, hiszen az Olimpiai közvetítéseket nyomon követve hangolódhattunk a szeptemberi kezdésre. Az Építők HC és a Főnix MSE nyári gyeplabda táborokat is szervezett a gyerekeknek.

A Soroksári fiúk úgy unatkoztak nyáron, hogy amíg a Szabadság híd le volt zárva, felmentek rá gyeplabdázni. Nem csak ott, a város többi pontján is forgattak különböző trükköket. Később, október közepe táján lett publikálva az ebből összevágott  videó, ami hihetetlen nézettséget produkált a klub facebook oldalán. Majdnem húszezer embert sikerült elérnie a videónak, a megtekintések száma pedig év végéig csaknem elérte a tízezret. Ez természetesen az összetartó közösség sikere is, hiszen több mint száz ember osztotta meg a videót.

 

Augusztusban Tápai Tibi vezetésével elkezdte felkészülését a nemzeti válogatott a 2017-es Európa Bajnokságra.

 

Volt egy hétvége, amikor az egész városban gyeplabdás programok zajlottak, Wekerlétől a Kövér Lajos utcáig. Az U8-U10-es korosztály Wekerle kupája mellett edzőmeccset játszott a felnőtt válogatott és a Nagy Sportágválasztón is képviseltette magát sportágunk. Leizzadtam azon a hétvégén, de örültem, hogy mindenhol jelen vagyunk!

 

Szintén egy kiváló program a Winners Day, ahol kizárólag angolszász sportok népszerűsítése zajlik, így a gyeplabdáé is. Akik képviselték a sportágat:  Főnix MSE.

Szeptemberben elstartolt a Nagypályás NBI szezon, decemberben a Terembajnokság.

Ferenczi Zsolt részt vett a Nemzetközi Gyeplabda Szövetség kongresszusán Dubaiban. Elmondhatjuk, hogy újra csatlakoztunk a nemzetközi gyeplabda vérkeringésébe.

 

Ami nem látványos, de a háttérben megtörténik: az elnökség folyamatosan tárgyal olyan szervekkel, amelyek a sportág fejlődéséhez anyagi segítséget nyújthatnak. A gyeplabda 2016-ban bekerült a nemzeti felzárkóztatási programba, aminek hála következő évben új – régóta bakancslistán lévő eszközöket tud majd beszerezni a szövetség.

2017-ben is legalább ennyi gyeplabdás programra számíthatunk. Februárban újra itt a Final Four, és a Soroksári HC szervezésében a Klubcsapatok Európai Bajnoksága is.

Van mire készülni és mire várni, eredményes évet kívánok minden sportolónak, szurkolónak, sportkedvelőnek és gyeplabda rajongónak!

miss Katinka Kiss, sajtóreferens