A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

Hogyan legyél multifunkcionális hokijátékos? Kérdezd Szűcs Ádámot!
 1222
Elképesztően keveset tudunk egymásról. Persze, azt tudjuk, hogy ki, melyik csapatban játszik, mennyire jó – legalábbis véleményünk van róla – de arról, hogy egyébként mit csinál, mi a hobbija, hogyan él, mik a tervei, nos arról többnyire fogalmunk sincs. Most induló sorozatunkban megpróbáljuk bemutatni, hogy valójában ki van az ütő mögött, kit rejt a kapuscucc. Reméljük érdekes lesz. Első interjú-alanyunk Szűcs Ádám, a Szent László-Olcote játékosa.

Játékos, játékvezető, zsűri, tornaigazgató, tudósító. All in Szűcs Ádám. Mikor is találkozhatnék vele, mint egy közös gyeplabdás program előtt. Késő délután együtt ebédelünk a körúton, hogy biztosítsuk a fizikai erőnlétet, hiszen végtelen közgyűlés elé nézünk. Közben kifaggatom, hogyan tud egyszerre ennyi szerepben részt venni a gyeplabdás életben.

Mennyi időt töltesz egy héten gyeplabdával kapcsolatos dolgokkal?

Hetente kétszer másfél óra a saját edzésem, edzést tartani is segítek, az még kétszer másfél óra. Ezen felül mikor munka van a tornaigazgatóság miatt van hogy 1-2 órát, vagy akár ötöt is a gép előtt ülök. Ilyenkor összerakom a következő bajnokság projektjeit. A HockeyAssistant nevű programmal dolgozom, Balázs Lajostól kapom a segítséget folyamatosan, ha valami nem működik.

Aztán hétvégén a meccsek. Mivel idén nincs Interliga, most kevesebb van, de utánpótlás bajnokság még így is van, egy-egy alkalommal akár nyolc órát is kinn vagyok.

Ez így összeszámolva elég sok, azért jut időd másra is? Mi az, ami a legboldogabbá tesz?

Persze. Tanulok, egyetemre járok, családi, baráti programok vannak. Tudok pihenni is szerencsére. Az tesz boldoggá, mikor szeretet vesz körül. Mikor hazamegyek és a kiskutyám nagy boldogan fut felém. A boldogság az arcán engem is boldogsággal tölt el.

Mindig része volt a sport az életednek?

Óvodásként elkezdtem úszni, csak hogy megtanuljak, aztán 9 évesen karatéztam.

Miért hagytad abba?

Nem láttam sok értelmét, hogy díjakért verjek meg másokat. Az edzésen még oké volt, de a verseny annyira nem jött be.

Egy évig kipróbáltam magam a teniszben, majd két évet tekéztem. Egyszer ötödik lettem a Budapest bajnokságban. Rákoshegyen van egy csapat, ott kezdtem el ezt a sportot apám nyomdokaiban. Levitt egy edzésre, kipróbáltam, ottmaradtam. Igazolt játékos is voltam.

 

Utána érkezett 16 évesen a gyeplabda. Lementem Szendrei Péterhez edzésre, elsősorban hogy kipróbáljam, aztán megtetszett. Az első terembajnokságomon U16-ban bajnok tudtam lenni. Jó csapatban is voltam. Botka Levi, Balogh Andris, Gracza Steven.

Hamar jött a sikerélmény. Ezért tartottál ki a sportág mellett?

Megtetszett, motivált, hogy hamar el lehet érni olyan szintre, hogy jelentős eredményeket lehessen elérni. Maga a közösség is nagyon tetszett. Nem éreztem magam kirekesztettnek, hanem tagja lettem a közösségnek.  Régebben, még általános iskolában mindig én voltam a szekált ember, mert én voltam a legalacsonyabb. Nem vertek, csak szekáltak, de azt megállás nélkül.

Ennél remélhetőleg szebb emlékeid is vannak a gyerekkorodból…

Mindig a testvéremmel játszottunk, kinn a kertben a kutyusunkkal. Velünk együtt nőtt föl az a kutya. Olyanok voltunk, mint három testvér. Kis fekete tacskó volt, Szaffi. A mostani kutyusunk Benji, a beagle.

 

Van valami, amire nagyon büszke vagy?

Az eddig elért eredményeimre. Mindent megtettem értük, és elégedett is vagyok velük. Bajnokságokban jó helyezéseket értem el, az érettségim kiemelkedően sikerült. Sikerült államilag támogatott képzésre mennem az egyetemen annak ellenére, hogy nem voltam jó tanuló. Ez a jó érettségimnek köszönhető.

Már régóta zsűrizel és tornaigazgató is vagy, az elnökség aktív tagja. Az utánpótlás bajnokságokról is rengeteget tudósítottál.

Ahogy haladnak az évek, egyre aktívabban részt veszek a szervezési munkákban, leginkább önkéntes alapon. Legtöbbször én vagyok, aki ott van mindig, csak leírom, amit látok. Ezzel is segíthetem a sportág fejlődését. Ez egy célkitűzésem, hogy a tőlem telhető legjobban segítsem a fejlődést. Mint játékos, szívesen szerepelnék a válogatottban, de úgy gondolom, hogy az a mindenkori szövetségi kapitány hatásköre, hogy eldöntse, ki kerül bele a válogatottba. A döntéssel maximálisan egyetértek, de remélem, hogy a jövőben erre is sor kerül majd.

Csalódott vagy emiatt?

Nem vagyok csalódott, mert középszerű játékos vagyok. Úgy gondolom, hogy fejlődnöm kell, hogy ezt a célomat elérjem. Tudom, hogy még lehetek a válogatott tagja.

Persze, hiszen csak 21 éves vagy. Van olyan, amit titkolsz a nagy nyilvánosság előtt, pedig mindenképpen érdemes lenne tudni rólad?

Mondjam, hogy én vagyok a 007-es valójában? Nem vagyok különleges személyiség, hogy nagy titkaim lennének. Régebben több hangszeren is játszottam. Ezt kevesen tudják rólam.

Melyik szerepedben érzed magad a legjobban a sportágban? Van egy pár választási lehetőséged.

Magát a játékot élvezem a legjobban.

 

Szűcs Ádám 1995. szeptember 29-én született Budapesten, a MÁV kórházban. 2015 májusában érettségizett, most a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus-vendéglátás szakán folytatja tanulmányait. Gyeplabdázni 16 évesen kezdett, ez lesz a hatodik szezonja. Nem csak játékosként, hanem tornaigazgatóként és bíróként is tevékenykedik. Klubcsapata az SZLG – Olcote HC.