A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

Felháborító rádiós nyilatkozat hangzott el ma reggel a gyeplabdáról
 909
A Magyar Gyeplabda Szakszövetség azonnal reagált a ma reggeli rádiós eseményekre. Az MR1 műsorában Gréczy Zsolt a gyeplabdát az érdemtelen sportok közé sorolta. A Szövetség elnöksége nyílt levélben válaszol.

Tisztelt Gréczy Zsolt!

Szomorúan hallottam a kedd reggeli MR1 rádió adásában, hogy a politikai küzdelmek részeként sportunkat a magyar gyeplabdát volt kedves megemlíteni, mint arra méltatlant, hogy Magyarországon pályája legyen. A sportágunk a 2024-es Olimpiai pályázat kapcsán került szóba.

Elfogadhatatlan, hogy egy hazánkban 82 éve űzött a két háború között prosperáló, a szocialista rendszerben megtűrt, a 90 utáni időkben teljesen marginalizált sportot, most még egy jól irányzott "rúgással" helyezi az ellenérvei középpontjába. Jelzem, hogy például a jégkorong a rendszerváltáskor hasonlóan rossz állapotban volt, mint a gyeplabda, de szerencsésebb csillagzattal bírt, így mára komoly eredményekkel, az élvonal közelébe ért. Ezért büszkék is vagyunk rájuk és vágyunk, hogy hasonló lehetőségeket kapjunk mi is. Sajnos a gyeplabdásoknak az elmúlt évtizedekben minden erőfeszítésünk ellenére a folyamatos erózió, a pályák teljes elvesztése jutott.

Az Önéhez hasonló gondolkodásmód eredményezte ennek a helyzetnek a kialakulását. Mára egyetlen gyeplabdázásra alkalmas pálya sincs hazánkban, hangsúlyozom, nulla gyeplabda pálya van az országban.

A Sportunk rendkívül népszerű a világban, Európában és a környező országokban is. Nem véletlenül szerepel az újkori Olimpiákon a kezdetektől. Az olimpiától függetlenül is kínzó szükség van legalább egy gyeplabda pálya kialakítására, mivel ez alapfeltétele a sportunk megmaradásának. Jelen helyzetben pedig még csupán erről folynak a tárgyalások, jelzem a nemzetközi szövetség komoly támogatása mellett.

A fentiek miatt visszautasítom azt a gondolkodásmódot, amit a megnyilvánulása tükrözött a rádió riportjában. Kérem, mielőtt hasonló kijelentéseket tesz tájékozódjon és, ha segíteni nem tud egy jobbsorsra érdemes többszáz éves játék magyarországi megmaradásában, legalább ne ártson.

Amennyiben az Olimpia ellen kíván érvelni, kérem, válasszon olyan sportot, ami nem sínylődik ilyen mértékben a sporttámogatások tekintetében, és biztosan nem kerül az elhangzottak miatt még rosszabb helyzetbe.

Üdvözlettel,
A Magyar Gyeplabda Szakszövetség elnöksége